Ordførerkjede

Av Gudmund Elvestad (1965)

Om kunstverket

Haldens ordførerkjede ble gitt i gave til Halden kommune da byen var 300 år i 1965. Det var Saugbrugsforeningen som ga denne flotte gaven til byen.

Beskrivelse av ordførerkjedet

Smykket har byvåpenet som hovedanheng. En portal fra Fredriksten festning er montert over byvåpenet. Smykket består videre av 22 gulfargede emaljerte medaljonger som er adskilt av små sverd i sølv. Ser man nøye etter, oppdager man at de gule medaljongene viser avskårede skiver av tømmerstokker med årringene fra et tre i hver av disse. Bakerst på smykket henger en medaljong i sølv som viser den første utgaven av byvåpenet - den utgaven som ble tildelt Fredrikshald av Kong Fredrik 3. i 1665. På baksiden av denne medaljongen er følgende inngravert:

"HALDEN BY 1665 - 10.4 - 1965 FRA", etterfulgt av Saugbrugsforeningens logo.

Produsent

Haldens ordførerkjede er produsert av gullsmed J. Tostrup i Oslo. Ifølge Norsk kunstnerleksikon var det Tostrups designer og gullsmed Gudmund Elvestad som laget Haldens ordførerkjede. Elvestad har også laget ordførerkjeder for Bodø, Odda, Bærum, Asker, Risør, Sarpsborg og Time kommuner.

Smykket er blant annet stemplet med 925S og J. Tostrup Oslo.

Gaveoverrekkelsen

Ordførerkjedet ble overrakt byens daværende ordfører Arne Fredriksen under et festmøte i kommunestyresalen lørdag 10. april 1965, da også andre gaver i forbindelse med Haldens 300 årsjubileum ble overlevert. I Halden Arbeiderblad kunne man lese følgende om ordførerkjedet mandag 12. april 1965:

- Vi har med oss en gave som vi håper kan være en bruksgjenstand i gode som i onde dager, sa direktør Øyvind Nossen ved Saugbrugsforeningen. Det følger med gaven et løfte om at vi vil gjøre vårt til å bidra til den videre vekst i Halden, sa Nossen som ba fylkesmannen om å plassere gaven. Det var et praktfullt ordførerkjede i gull, sølv og emalje med Haldens byvåpen som Karl Hess Larsen hang om halsen på Arne Fredriksen.

Ordførerkjedet har vært brukt av alle ordførere i Halden siden 1965 og er fortsatt i bruk.

Gudmund Elvestad

Gudmund Elvestad var designer og gullsmed for J. Tostrup i Oslo. Han laget blant annet Haldens ordførerkjede.

Les mer...